Kosár  

termék (üres)

Pincészetek

Hírlevél

Szöllősi Olaszrizling 2015

Szöllősi Olaszrizling 2015
A Melegeshegy körbenapozott lankáin érlelődik Magyarország egyik legérdekesebb rizlingje, ami méltán viseli a "Zsigmond Király" Borlovagrend zászlóbora címet. E kései érésű fajtából készített halvány zöldessárgás szinű, gyümölcsös jelleg illatában és ízében egyaránt határozott, reduktív bor. Harmonikus savai, komplex és gazdag íze finom keserű mandula jelleggel búcsúzik a fogyasztást követően.

Bővebb leírás

1 390 Ft Áfával

1 853 Ft / lit

Kosárba

szöllősi olaszrizling 2015

Ezt a bort 1830-as években Zichy Gróf által épített pincében készítette Szöllősi Mihály "Zsigmond Király" Borlovagrend Nagymestere. A Melegeshegy körbenapozott lankáin érlelődik Magyarország egyik legérdekesebb rizlingje, ami méltán viseli a "Zsigmond Király" Borlovagrend zászlóbora címet. E kései érésű fajtából készített halvány zöldessárgás szinű, gyümölcsös jelleg illatában és ízében egyaránt határozott, reduktív bor. Harmonikus savai, komplex és gazdag íze finom keserű mandula jelleggel búcsúzik a fogyasztást követően. Az Ászár - Neszmély Borvidék borversenyén aranyérmet és a "Zsigmond Király" Borlovagrend különdíját nyerte el. Ceglédberecelen a magyar Bor Ünnepe keretében megrendezésre került Magyarországi Borrendek Első Országos Borversenyén a közösség szavazatai alapján III. Díjat nyert.

Legszebb formáját 10-11 C’-on kortyolva mutatja meg, leginkább aperitifként, halakhoz, levesekhez, fehér húsokhoz és szárnyas sültekhez fogyasztva.

 

A szőlőfajta leírása

Az Olaszrizling származása: nem tisztázott, Olasz- vagy Franciaországra tehető.
szőlő olaszrizlingNapjainkban elsősorban a német nyelvterületeken és hazánkban kedvelik. Csak névrokona a Rajnai Rizlingnek. Itthon a legismertebb és egyben a legelterjedtebb fajtánk, szinte minden borvidéken megtalálható. Megbízható, kiegyenlített termőképességű, minőségi bort adó szőlő. Az Olaszrizling előnye más fajtákhoz képest, hogy kevesebb szakértelemmel is jó eredményt lehet elérni vele. Korábban bakműveléssel, napjainkban kordonos módon művelik. Fürtje kicsi, hengeres, tömött, gyakran mellékfürtöt visel, jellegzetesen vese alakú. Bogyója gömbölyű, kicsi, pontozott, sárga, alig hamvas, héja vékony, szívós és lédús. Október első felétől 16-17 mustfokkal már szüretelhető. Hajlamos a töppedésre és a nemes penészt is jól fogadja a szőlő, így nagyon szép, érett illat és zamatanyagok képződnek.


Bora reduktív és oxidatív módon készítve is keserű mandulára emlékeztethet, többnyire lágy, fajtajelleges. Kései szüretelése esetén különleges minőségű borokat ad. Illatában kissé visszafogott, ha igazán nagy minőségű, rezedára emlékeztet. Savai finomak, a termőhelytől, évjárattól nagyban függenek. A jellegzetesen élénk savaival jól illik a régi magyar konyha zsíros, fűszeres ételeihez. A hagyományos fahordós technológia és a reduktív technológiák is kiválóan alkalmasak a bor készítésére. Mindkét esetben más-más egyénisége lesz a borának.

Márai Sándor író szerint az "olaszrizling simaságán érzik még a latinos műveltség és szőlőkultúra, Pannónia pallérozottsága. A rizlingben van valamilyen otthonos bizalmasság: az ember úgy issza, mint mikor rokonokkal beszél."  • Width:
  • Height:
  • Depth:
  • Weight:
  • Size: