Kosár  

termék (üres)

Pincészetek

Hírlevél

Szöllősi Irsai Olivér 2018

Szöllősi Irsai Olivér 2018
Az egyik legkorábbi érésű szőlőfajtából készült. Karcsú, légies, üde, halvány zöldes-sárga színű, visszafogottan muskotályos illatú, reduktív bor. Harmonikus gyümölcsössége párosul élénk savaival.

Bővebb leírás

1 390 Ft Áfával

1 853 Ft / lit

Kosárba

szöllősi irsai olivér 2018

A z egyik legkorábbi érésű szőlőfajtából készült. Karcsú, légies, üde, halvány zöldes-sárga színű, visszafogottan muskotályos illatú, reduktív bor. Harmonikus gyümölcsössége párosul élénk savaival.

Legszebb formáját 9 - 10 C’-on kortyolva mutatja meg, leginkább aperetifként, könnyed fehér szárnyas sültek, halak, friss penészes sajtokhoz kínálva.

 

A szőlőfajta leírása

 

Az Irsai Olivér származása: Magyarországból a Csabagyöngye és Pozsonyi Fehér keresztezése útján jött létre

 Irsai OlivérA napjainkban nagyon népszerű fajtát Kocsis Pál 1930-ban nemesítette. Több legenda és történet is kering a fajta körül. Egyesek mesebéli figurához, mások egy borkereskedőhöz (aki fizetett a névért) kötik a nevet. A valóság, hogy a szőlőt, barátja tiszteletéből Irsai M. Józsefnek, szintén 1930-ban született Olivér nevű fia után nevezte el Kocsis Pál. Az illatos fehérborok közkedvelt tagja, sokak boros pályafutása kezdődik ezzel a fajtával, a könnyen megérthető stílusa miatt. Az északi borvidékeinken, a hűvösebb klímában mutatja meg legjobb formáját. Nincs különösebb talajigénye, de kedveli a meszesebb területeket, ezen helyeken érdekesebb a savháztartása. Tőkéje középerős, hosszú elfekvő vesszőket nevel. Fürtjei vállasak, közepes nagyságúak és lazák. Bogyója kicsi, aranysárga színű, vékony, de szívós héjú. Jó fagytűrő, zöldmunka igénye közepes. Már augusztusban szüretelhető.

Leginkább acéltartályban, az úgynevezett reduktív technológiával érdemes készíteni. Az erjedése után, rövid érleléssel is beéri. Egy igazi illatbomba, ami kedves és szerethető tud lenni. Frissessége és gyümölcsössége, könnyed, jó ivású bort ad, melynek jellegzetes illat- és íz jegyei a muskotályosság mellett, vadalmára, licsire, barackra és körtére emlékeztetnek. Nagy nyári melegekben jól behűtve és szódával fogyasztva tökéletes üdítőital.  • Width:
  • Height:
  • Depth:
  • Weight:
  • Size: