Üres a kosarad
Bruttó
Üde, friss, egzotikus zamatú, őszibarackra emlékeztető ízű, kerek savakkal rendelkező, száraz bor. A világon nem véletlenül ilyen népszerű fajta.
Aperitífként vagy fehér húsokból, halakból elkészített tartalmas fogások mellé ajánljuk, 12-14 °C-on fogyasztva.
A Chardonnay származása: Franciaország pontosabban Burgundia területe, világfajta.Elterjedtsége az egész világban példátlan, éppúgy jelen van Európában és az Újvilágban is. A pezsgők és így a Champagne borvidék alapfajtája. Hazánkban már a reformkor idején ismerték, de a termesztése csak az elmúlt 30 évben valósult meg. Megbízhatóan terem, jó adaptációs képessége miatt vállhatott világfajtává. Több művelési módon is jól termeszthető, de rothadásra, és virágzása idején lévő hidegre érzékeny. Fürtje kicsi, hengeres vagy vállas, középtömött. Bogyója kicsi, gömbölyű, fehéres-zöld, feketén pontozott, hamvas, vékony héjú, szívós és lédús. Szeptember közepétől szüretelhető. Élénk, de finom összetételű savtartalma van. Kedvező fekvésű, szeles területeken, ideális évjáratokban töppedni is képes.
Borai karakteresek, finom savszerkezetűek, fajtajelleges zamatúak, teltek, széles felhasználási skálájúak. Friss, reduktív és fahordós készítési móddal is egyaránt elegáns, kedvelt termék. Különböző klíma és szüreti időpont választásával, továbbá a pince technológiákkal teljesen más karakterű borok készülhetnek. Illatában friss széna, zöldalma, tűzkő, esetenként tropikális és néha füstre emlékeztet. Íz jegyeiben az összetett savakkal párhuzamosan, méz, sárgadinnye, és vajasság is érezhető.