Kosár  

termék (üres)

Pincészetek

Hírlevél

Turay Olaszrizling 2015

Turay Olaszrizling 2015
S zínében  halvány, szalmasárga. Illatában minerális jegyeket, mint például az ázott föld, a vágott fű vagy éppen egy mező-illat eső után.     ENNEK A TERMÉKNEK AZ ÁFA TARTALMA 0%

Bővebb leírás

900 Ft Áfával

1 200 Ft / lit

Kosárba

turay olaszrizling 2015

Színében  halvány, szalmasárga. Illatában felfedezhetünk különböző minerális jegyeket, mint például az ázott föld, a vágott fű vagy éppen egy mező-illat eső után. Íz jegyeiben a keserűmandula a domináns. Savaiban szép, közepes intenzitású és kellemes, amihez bizonyára hozzájárult a 4 hónapig tartó fahordós érlelés is. Hungaricum.

Legszebb formáját 12 C’-on kortyolva mutatja meg, leginkább fehérhúsú halakhoz és friss penészes sajtokhoz kínálva.

 

A szőlőfajta leírása

 

A z Olaszrizling származása: nem tisztázott, Olasz- vagy Franciaországra tehető.

 szőlő olaszrizlingNapjainkban elsősorban a német nyelvterületeken és hazánkban kedvelik. Csak névrokona a Rajnai Rizlingnek. Itthon a legismertebb és egyben a legelterjedtebb fajtánk, szinte minden borvidéken megtalálható. Megbízható, kiegyenlített termőképességű, minőségi bort adó szőlő. Az Olaszrizling előnye más fajtákhoz képest, hogy kevesebb szakértelemmel is jó eredményt lehet elérni vele. Korábban bakműveléssel, napjainkban kordonos módon művelik. Fürtje kicsi, hengeres, tömött, gyakran mellékfürtöt visel, jellegzetesen vese alakú. Bogyója gömbölyű, kicsi, pontozott, sárga, alig hamvas, héja vékony, szívós és lédús. Október első felétől 16-17 mustfokkal már szüretelhető. Hajlamos a töppedésre és a nemes penészt is jól fogadja a szőlő, így nagyon szép, érett illat és zamatanyagok képződnek.

Bora reduktív és oxidatív módon készítve is keserű mandulára emlékeztethet, többnyire lágy, fajtajelleges. Kései szüretelése esetén különlege  minőségű borokat ad. Illatában kissé visszafogott, ha igazán nagy minőségű, rezedára emlékeztet. Savai finomak, a termőhelytől, évjárattól nagyban függenek. A jellegzetesen élénk savaival jól illik a régi magyar konyha zsíros, fűszeres ételeihez. A hagyományos fahordós technológia és a reduktív technológiák is kiválóan alkalmasak a bor készítésére. Mindkét esetben más-más egyénisége lesz a borának.



  • Űrmérete: 0,75 liter
  • Lezárás: parafa dugó
  • Csomagolás: 6 palack / karton