Üres a kosarad
Bruttó
(Akár ingyen kiszállítás helytől függően.)
A korábbi évtizedekben a Neszmélyi Borvidék kiváló Olaszrizlingjéről volt híres. Ebben a palackban lévő bor könnyedsége, frissessége, zamatossága megpróbálja a "Neszmélyi Olaszrizling" kedvelőinek körét szélesíteni.
Legszebb formáját 12 C’-on kortyolva mutatja meg, leginkább fehérhúsú halakhoz és friss penészes sajtokhoz kínálva.
A z Olaszrizling származása: nem tisztázott, Olasz- vagy Franciaországra tehető.
Napjainkban elsősorban a német nyelvterületeken és hazánkban kedvelik. Csak névrokona a Rajnai Rizlingnek. Itthon a legismertebb és egyben a legelterjedtebb fajtánk, szinte minden borvidéken megtalálható. Megbízható, kiegyenlített termőképességű, minőségi bort adó szőlő. Az Olaszrizling előnye más fajtákhoz képest, hogy kevesebb szakértelemmel is jó eredményt lehet elérni vele. Korábban bakműveléssel, napjainkban kordonos módon művelik. Fürtje kicsi, hengeres, tömött, gyakran mellékfürtöt visel, jellegzetesen vese alakú. Bogyója gömbölyű, kicsi, pontozott, sárga, alig hamvas, héja vékony, szívós és lédús. Október első felétől 16-17 mustfokkal már szüretelhető. Hajlamos a töppedésre és a nemes penészt is jól fogadja a szőlő, így nagyon szép, érett illat és zamatanyagok képződnek.
Bora reduktív és oxidatív módon készítve is keserű mandulára emlékeztethet, többnyire lágy, fajtajelleges. Kései szüretelése esetén különlege minőségű borokat ad. Illatában kissé visszafogott, ha igazán nagy minőségű, rezedára emlékeztet. Savai finomak, a termőhelytől, évjárattól nagyban függenek. A jellegzetesen élénk savaival jól illik a régi magyar konyha zsíros, fűszeres ételeihez. A hagyományos fahordós technológia és a reduktív technológiák is kiválóan alkalmasak a bor készítésére. Mindkét esetben más-más egyénisége lesz a borának.