Kosár  

termék (üres)

Pincészetek

Hírlevél

Kősziklás Chardonnay 2018

Kősziklás Chardonnay 2018
A Chardonnay a Neszmélyi Borvidék kedvelt fajtája. Mi e bort különböző méretű tölgyfahordókban erjesztettük, érleltük. Mind illatában, mind pedig ízében a gyümölcsösség és a fás jegyek szép összhangja jelentkezik.  

Bővebb leírás

2 590 Ft Áfával

2 509 Ft / lit

Kosárba

Kősziklás chardonnay 2018

Chardonnay a Neszmélyi Borvidék kedvelt fajtája. Mi e bort különböző méretű tölgyfahordókban erjesztettük, érleltük. Mind illatában, mind pedig ízében a gyümölcsösség és a fás jegyek szép összhangja jelentkezik.

 

Legszebb formáját 14 °C-on kortyolva mutatja meg, leginkább fehér húsból készült fűszeres ételekhez ajánljuk.

 

A szőlőfajta leírása

A Chardonnay származása: Franciaország pontosabban Burgundia területe, világfajta.
chardonnay szőlőElterjedtsége az egész világban példátlan, éppúgy jelen van Európában és az Újvilágban is. A pezsgők és így a Champagne borvidék alapfajtája. Hazánkban már a reformkor idején ismerték, de a termesztése csak az elmúlt 30 évben valósult meg. Megbízhatóan terem, jó adaptációs képessége miatt vállhatott világfajtává. Több művelési módon is jól termeszthető, de rothadásra, és virágzása idején lévő hidegre érzékeny. Fürtje kicsi, hengeres vagy vállas, középtömött. Bogyója kicsi, gömbölyű, fehéres-zöld, feketén pontozott, hamvas, vékony héjú, szívós és lédús. Szeptember közepétől szüretelhető. Élénk, de finom összetételű savtartalma van. Kedvező fekvésű, szeles területeken, ideális évjáratokban töppedni is képes.

 

Borai karakteresek, finom savszerkezetűek, fajtajelleges zamatúak, teltek, széles felhasználási skálájúak. Friss, reduktív és fahordós készítési móddal is egyaránt elegáns, kedvelt termék. Különböző klíma és szüreti időpont választásával, továbbá a pince technológiákkal teljesen más karakterű borok készülhetnek. Illatában friss széna, zöldalma, tűzkő, esetenként tropikális és néha füstre emlékeztet. Íz jegyeiben az összetett savakkal párhuzamosan, méz, sárgadinnye, és vajasság is érezhető.  • Űrmérete: 0,75 liter
  • Lezárás: parafa dugó
  • Csomagolás: 6 palack / karton