Kosár  

termék (üres)

Pincészetek

Hírlevél

Kősziklás Kékfrankos 2022

Kősziklás Kékfrankos 2022
A  Kékfrankos  

Bővebb leírás

3 200 Ft Áfával

Kosárba

Kősziklás Kékfrankos 2022

A

Legszebb formáját 16 C’-on kortyolva mutatja meg, leginkább vörös húsokhoz ajánljuk.

 

A szőlőfajta leírása

 

A Pinot Noir származása: Franciaország Burgundiából eredő, világfajta, nevét a francia (fenyő és fekete) szavakból kapta.

pinot noir szőlőElterjedése az egész világ hűvösebb területeire jellemző. Magyarországon Villányi kisburgundi néven már a XX. század elején kedvelt volt, de az 1930-as évben lett államilag elismert. Mára a legszebb pinot-kat Eger, Etyek, Neszmély és Pannonhalmi vidékek adják. Igazán jó fagy- és szárazságtűrő képessége van. Meszes talajokat kifejezetten kedveli, de más talajtípusokon is szép eredményeket tud. Levele 5 karéjú, sötétzöld, hólyagos, őszre vörösre színeződik. Fürtje közepes méretű, alakja a fenyőtobozára hasonlít. Bogyója kicsi, kékszínű, viszonylag vékonyhéjú, ezért szerényebb színanyagban, rothadásra közepesen érzékeny. Középerős növekedésű, kevesebb zöldmunka igénye van, de különleges bánásmód mellett kimagaslóan nagy minőséget ad.

Borai zamatosak, gyümölcsösek, jellegzetesen fűszeresek, színanyagokban közepesen gazdagok, rendkívül cizelláltak. A világban és hazánkban is, talán a legelegánsabb borokat adják. Különleges megjelenése és aromái miatt a gasztronómiában ’jolly joker’ fajtaként jegyzik. Elkészítési, pincetechnológiai módja sokrétű lehet. Gyors préselés esetén fehérbor készíthető belőle, egyben tökéletes pezsgő alapanyag is. Ezekben az esetekben először acéltartályba kerül, de természetesen a hagyományos vörösboros készítéssel mutatja meg legjobb formáit. A Pinot Noir-okat kifogástalan savkészlete, tanninja, krémes struktúrája tudja a legkifinomultabb borok soraiba emelni.

  • Űrmérete: 0,75 liter
  • Lezárás: csavarzár
  • Csomagolás: 6 palack / karton