Kosár  

termék (üres)

Pincészetek

Hírlevél

Kősziklás Rizlingszilváni 2022

Kősziklás Rizlingszilváni 2022
Már egy ideje fontolgatjuk, hogy készítünk Rizlingszilváni szőlőből bort. Igazi kihívásnak éreztük, hisz beszélünk sokat a fajtáról, (tán néha kicsit lekicsinylően is), de kóstolni annál ritkábban kóstoljuk. A mi rizlingszilvánink igazi stílusgyakorlat, nem akar többnek látszani, mint ami. Igen kellemes, intenzív gyümölcsös illatú, könnyed, jó ivású, elegáns reduktív bor.

Bővebb leírás

1 900 Ft Áfával

2 533 Ft / lit

Kosárba

Kősziklás rizlingszilváni 2022

Már egy ideje fontolgatjuk, hogy készítünk Rizlingszilváni szőlőből bort. Igazi kihívásnak éreztük, hisz beszélünk sokat a fajtáról, (tán néha kicsit lekicsinylően is), de kóstolni annál ritkábban kóstoljuk.

A mi rizlingszilvánink igazi stílusgyakorlat, nem akar többnek látszani, mint ami. Igen kellemes, intenzív gyümölcsös illatú, könnyed, jó ivású, elegáns reduktív bor.

Legszebb formáját 12 C’-on kortyolva mutatja meg, leginkább fehérhúsú halakhoz és friss penészes sajtokhoz kínálva.

 

A szőlőfajta leírása

 

A z Olaszrizling származása: nem tisztázott, Olasz- vagy Franciaországra tehető.

szőlő olaszrizlingNapjainkban elsősorban a német nyelvterületeken és hazánkban kedvelik. Csak névrokona a Rajnai Rizlingnek. Itthon a legismertebb és egyben a legelterjedtebb fajtánk, szinte minden borvidéken megtalálható. Megbízható, kiegyenlített termőképességű, minőségi bort adó szőlő. Az Olaszrizling előnye más fajtákhoz képest, hogy kevesebb szakértelemmel is jó eredményt lehet elérni vele. Korábban bakműveléssel, napjainkban kordonos módon művelik. Fürtje kicsi, hengeres, tömött, gyakran mellékfürtöt visel, jellegzetesen vese alakú. Bogyója gömbölyű, kicsi, pontozott, sárga, alig hamvas, héja vékony, szívós és lédús. Október első felétől 16-17 mustfokkal már szüretelhető. Hajlamos a töppedésre és a nemes penészt is jól fogadja a szőlő, így nagyon szép, érett illat és zamatanyagok képződnek.

Bora reduktív és oxidatív módon készítve is keserű Acéltartálymandulára emlékeztethet, többnyire lágy, fajtajelleges. Kései szüretelése esetén különlege  minőségű borokat ad. Illatában kissé visszafogott, ha igazán nagy minőségű, rezedára emlékeztet. Savai finomak, a termőhelytől, évjárattól nagyban függenek. A jellegzetesen élénk savaival jól illik a régi magyar konyha zsíros, fűszeres ételeihez. A hagyományos fahordós technológia és a reduktív technológiák is kiválóan alkalmasak a bor készítésére. Mindkét esetben más-más egyénisége lesz a borának.



  • Űrmérete: 0,75 liter
  • Lezárás: csavarzár
  • Csomagolás: 6 palack / karton