Kosár  

termék (üres)

Pincészetek

Hírlevél

Kősziklás Sauvignon Blanc 2023

Kősziklás Sauvignon Blanc 2023
E gy Sauvignon Blanc, ahogy mi szeretjük. Mind illatában, mind ízében a fajtát jól jellemző „zöld” zamat kavalkáddal találkozunk. A reduktív készítési módnak köszönhetően friss, harsány és lendületes.

Bővebb leírás

2 290 Ft Áfával

3 053 Ft / lit

Kosárba

Kősziklás Sauvignon Blanc 2023

Egy Sauvignon Blanc, ahogy mi szeretjük. Mind illatában, mind ízében a fajtát jól jellemző „zöld” zamat kavalkáddal találkozunk. A reduktív készítési módnak köszönhetően friss, harsány és lendületes.

Legszebb formáját 12 C’-on kortyolva mutatja meg, leginkább fehérhúsú halakhoz és friss penészes sajtokhoz kínálva.

 

A szőlőfajta leírása

 

A Sauvignon Blanc származása: Franciaországból, a Loire-völgyére tehető, világfajta.

sauvignon blanc szőlőMára már szinte, minden bortermelő országban megtalálható a világon. Magyarországon 1982 óta államilag minősített fajta, felfutása a chardonnaya-hoz hasonlóan a nyolcvanas évek elejére tehető. Tokaj-Hegyalja és Somló kivételével minden borvidékünkön megtalálható. Termőterülete kb. 560 ha. Elsősorban mésztartalmú és lazább talajokat kedvel, de homokos, löszös területeken is jól érzi magát. Levele közép nagy, kerekded, ötkaréjú, közepesen tagolt. Fürtje kicsi, hengeres vagy vállas, tömött. Bogyója kicsi, zöldessárga, gömbölyded, alig hamvas, közép vastag héjú és lédús. Nagyon erős növekedésű, az átlagosnál több zöldmunkát igényel. Október közepén 18-20 mustfokkal szüretelhető. Jellegzetes illat- és íz világa az utóbbi évtized egyik siker fajtájává tette. A legszebb sauvignon Blanc borok a magas mésztartalmú, hűvösebb területeken teremnek. Ilyenek a Soproni, Ászár-Neszmélyi, Etyek-Budai borvidékek.

A belőle készülő karakteres bor könnyen felismerhető.AcéltartályFajtakarakterének megőrzéséhez acéltartályos erjesztés és érlelés a legjobb út. Ekkor fiatalon élénk savú, erőteljes illat- és íz világú, vegetálás jegyeket felmutató bor születik belőle. A Loire-menti sauvignonokhoz hasonlóan a hazai boroknak is az elsődleges illat- és íz jegyei: a farkasalmára, bodzára, fűre, csalánra, szénára emlékeztető aromákkal, finom savakkal rendelkeznek.



  • Űrmérete: 0,75 liter
  • Lezárás: csavarzár
  • Csomagolás: 6 palack / karton