Kosár  

termék (üres)

Pincészetek

Hírlevél

Bősze ÉsJó? 2021Rizlingszilváni

Bősze ÉsJó? 2021Rizlingszilváni
A Rizlingszilváni svájci nemesítés, Rajnai Rizling és Chasselas a két alapfajtája a szakírások szerint. Nemzetközi nevén Müller Thurgau. Úgy gondolom az ászári régió kiválóan alkalmas a legmagasabb minőség termesztésére. Innentől kezdve a borászon a sor, mit tud kihozni belőle. Nagy vágyam volt bort készíteni az „ERESZ-ből”, különleges ízharmóniára képes. 

Bővebb leírás

1 990 Ft Áfával

Kosárba

bősze ésjó? 2021 rizlingszilváni

A Rizlingszilváni svájci nemesítés, Rajnai Rizling és Chasselas a két alapfajtája a szakírások szerint. Nemzetközi nevén Müller Thurgau. Úgy gondolom az ászári régió kiválóan alkalmas a legmagasabb minőség termesztésére. Innentől kezdve a borászon a sor, mit tud kihozni belőle. Nagy vágyam volt bort készíteni az „ERESZ-ből”, különleges ízharmóniára képes. Könnyedség, gyümölcsösség, zamatosság, diszkrét illat, nagyon pici maradék cukor. Könnyen megszerethető! Kóstold meg!


Legszebb formáját 12 C’-on kortyolva mutatja meg, leginkább fehérhúsú halakhoz és friss penészes sajtokhoz kínálva.

 

A szőlőfajta leírása

 

A z Olaszrizling származása: nem tisztázott, Olasz- vagy Franciaországra tehető.

szőlő olaszrizlingNapjainkban elsősorban a német nyelvterületeken és hazánkban kedvelik. Csak névrokona a Rajnai Rizlingnek. Itthon a legismertebb és egyben a legelterjedtebb fajtánk, szinte minden borvidéken megtalálható. Megbízható, kiegyenlített termőképességű, minőségi bort adó szőlő. Az Olaszrizling előnye más fajtákhoz képest, hogy kevesebb szakértelemmel is jó eredményt lehet elérni vele. Korábban bakműveléssel, napjainkban kordonos módon művelik. Fürtje kicsi, hengeres, tömött, gyakran mellékfürtöt visel, jellegzetesen vese alakú. Bogyója gömbölyű, kicsi, pontozott, sárga, alig hamvas, héja vékony, szívós és lédús. Október első felétől 16-17 mustfokkal már szüretelhető. Hajlamos a töppedésre és a nemes penészt is jól fogadja a szőlő, így nagyon szép, érett illat és zamatanyagok képződnek.

Bora reduktív és oxidatív módon készítve is keserű Acéltartálymandulára emlékeztethet, többnyire lágy, fajtajelleges. Kései szüretelése esetén különlege  minőségű borokat ad. Illatában kissé visszafogott, ha igazán nagy minőségű, rezedára emlékeztet. Savai finomak, a termőhelytől, évjárattól nagyban függenek. A jellegzetesen élénk savaival jól illik a régi magyar konyha zsíros, fűszeres ételeihez. A hagyományos fahordós technológia és a reduktív technológiák is kiválóan alkalmasak a bor készítésére. Mindkét esetben más-más egyénisége lesz a borának.



  • Űrmérete: 0,75 liter
  • Lezárás: csavarzár
  • Csomagolás: 6 palack / karton