Kosár  

termék (üres)

Pincészetek

Hírlevél

Bősze Olaszrizling 2020

Bősze Olaszrizling 2020
Reduktív Olaszrizlingünk 2020-as évben ismét különleges minőséget eredményezett. A meleg , száraz nyár kedvezett a fajtának. Fantasztikus savak , harmonikus gyümölcs aromák jellemzik , világos sárgászöld színe a üdeségre,frissességre utal. Elsősorban a fűszeres sertés és marha húsokhoz ajánlom 8-10˚C fokra hűtve ,de kiváló fröccs alapanyagnak a nyári meleg napokon szomjoltónak… 

Bővebb leírás

1 990 Ft Áfával

Kosárba

bősze olaszrizling 2020

Reduktív Olaszrizlingünk 2020-as évben ismét különleges minőséget eredményezett. A meleg , száraz nyár kedvezett a fajtának. Fantasztikus savak , harmonikus gyümölcs aromák jellemzik , világos sárgászöld színe a üdeségre,frissességre utal. Elsősorban a fűszeres sertés és marha húsokhoz ajánlom 8-10˚C fokra hűtve ,de kiváló fröccs alapanyagnak a nyári meleg napokon szomjoltónak…

Legszebb formáját 12 C’-on kortyolva mutatja meg, leginkább fehérhúsú halakhoz és friss penészes sajtokhoz kínálva.

 

A szőlőfajta leírása

 

A z Olaszrizling származása: nem tisztázott, Olasz- vagy Franciaországra tehető.

szőlő olaszrizlingNapjainkban elsősorban a német nyelvterületeken és hazánkban kedvelik. Csak névrokona a Rajnai Rizlingnek. Itthon a legismertebb és egyben a legelterjedtebb fajtánk, szinte minden borvidéken megtalálható. Megbízható, kiegyenlített termőképességű, minőségi bort adó szőlő. Az Olaszrizling előnye más fajtákhoz képest, hogy kevesebb szakértelemmel is jó eredményt lehet elérni vele. Korábban bakműveléssel, napjainkban kordonos módon művelik. Fürtje kicsi, hengeres, tömött, gyakran mellékfürtöt visel, jellegzetesen vese alakú. Bogyója gömbölyű, kicsi, pontozott, sárga, alig hamvas, héja vékony, szívós és lédús. Október első felétől 16-17 mustfokkal már szüretelhető. Hajlamos a töppedésre és a nemes penészt is jól fogadja a szőlő, így nagyon szép, érett illat és zamatanyagok képződnek.

Bora reduktív és oxidatív módon készítve is keserű Acéltartálymandulára emlékeztethet, többnyire lágy, fajtajelleges. Kései szüretelése esetén különlege  minőségű borokat ad. Illatában kissé visszafogott, ha igazán nagy minőségű, rezedára emlékeztet. Savai finomak, a termőhelytől, évjárattól nagyban függenek. A jellegzetesen élénk savaival jól illik a régi magyar konyha zsíros, fűszeres ételeihez. A hagyományos fahordós technológia és a reduktív technológiák is kiválóan alkalmasak a bor készítésére. Mindkét esetben más-más egyénisége lesz a borának.



  • Űrmérete: 0,75 liter
  • Lezárás: csavarzár
  • Csomagolás: 6 palack / karton