Kosár  

termék (üres)

Pincészetek

Hírlevél

Kősziklás Irsai Olivér 2022

A z Irsai Olivér bora egy igazi üdítő ital. Hihetetlen gyümölcsösség, frissesség és karcsú savak jellemzik, a végén elegáns kesernyével búcsúzó fehérbort. A Kősziklás pincészet újbora, a 2017-es Irsai Olivér remek választás a hétköznapi és hétvégi borozásokhoz egyaránt. 

Bővebb leírás

1 900 Ft Áfával

2 533 Ft / lit.

Kosárba

Kősziklás irsai olivér 2022

Az Irsai Olivér bora egy igazi üdítő ital. Hihetetlen gyümölcsösség, frissesség és karcsú savak jellemzik, a végén elegáns kesernyével búcsúzó fehérbort.

Legszebb formáját 12 C’-on kortyolva mutatja meg, leginkább fehérhúsú halakhoz és friss penészes sajtokhoz kínálva.

 

A szőlőfajta leírása

 

Az Irsai Olivér származása: Magyarországból a Csabagyöngye és Pozsonyi Fehér keresztezése útján jött létre

 Irsai OlivérA napjainkban nagyon népszerű fajtát Kocsis Pál 1930-ban nemesítette. Több legenda és történet is kering a fajta körül. Egyesek mesebéli figurához, mások egy borkereskedőhöz (aki fizetett a névért) kötik a nevet. A valóság, hogy a szőlőt, barátja tiszteletéből Irsai M. Józsefnek, szintén 1930-ban született Olivér nevű fia után nevezte el Kocsis Pál. Az illatos fehérborok közkedvelt tagja, sokak boros pályafutása kezdődik ezzel a fajtával, a könnyen megérthető stílusa miatt. Az északi borvidékeinken, a hűvösebb klímában mutatja meg legjobb formáját. Nincs különösebb talajigénye, de kedveli a meszesebb területeket, ezen helyeken érdekesebb a savháztartása. Tőkéje középerős, hosszú elfekvő vesszőket nevel. Fürtjei vállasak, közepes nagyságúak és lazák. Bogyója kicsi, aranysárga színű, vékony, de szívós héjú. Jó fagytűrő, zöldmunka igénye közepes. Már augusztusban szüretelhető.

Leginkább acéltartályban, az úgynevezett reduktív technológiával érdemes készíteni. Az erjedése után, rövid érleléssel is beéri. Egy igazi illatbomba, ami kedves és szerethető tud lenni. Frissessége és gyümölcsössége, könnyed, jó ivású bort ad, melynek jellegzetes illat- és íz jegyei a muskotályosság mellett, vadalmára, licsire, barackra és körtére emlékeztetnek. Nagy nyári melegekben jól behűtve és szódával fogyasztva tökéletes üdítőital.  • Űrmérete: 0,75 liter
  • Lezárás: csavarzár
  • Csomagolás: 6 palack / karton