Kosár  

termék (üres)

Pincészetek

Hírlevél

Currus Égigérő 2019 Furmint ELFOGYOTT

Currus Égigérő 2019 Furmint ELFOGYOTT
A furmint különleges fajta, amelytől nagy magasságokat remélünk. Öntörvényű és nem könnyen adja magát, az Égigérő ezért csak kivételes évjáratokban készül. Maga a fajta minden borvidéken jelen volt egykor, esetleg más néven ismerték (som, szigeti, szalai stb.). Vaskos telt bor, sok trópusi gyümölccsel, feszes savszerkezettel. 

Bővebb leírás

3 800 Ft Áfával

Csak elektronikusan!

currus égigérő 2019 furmint

Az égig érő fa a föld köldökéből nő és összeköti az eget (felső világot), a földet (árnyékvilágot) és az alvilágot. A fát csak sámáni képességekkel felruházott hős képes megmászni. A furmint különleges fajta, amelytől nagy magasságokat remélünk. Öntörvényű és nem könnyen adja magát, az Égigérő ezért csak kivételes évjáratokban készül. Maga a fajta minden borvidéken jelen volt egykor, esetleg más néven ismerték (som, szigeti, szalai stb.). Vaskos telt bor, sok trópusi gyümölccsel, feszes savszerkezettel.

Legszebb formáját 16 C’-on kortyolva mutatja meg, leginkább tartalmas fehér husú ételekhez és hosszan érlelt  sajtokhoz kínálva.

 

A szőlőfajta leírása

 

A Királyleányka származása: Erdélyi eredetű a Kövérszőlő és a Leányka spontán nászából jött létre.

 KirályleánykaNevéből eredendően is sok törődést igényel, de megfelelő figyelem esetén meghálálja ezt. Sokak gondolják nőies bornak, pedig a fajta, ami inkább nőies adottságokkal rendelkezik. Hazánkban kb. 978 ha-on telepítették, főleg az 1970-es években. Terület szempontjából közepesen igényes, viszonylag fagytűrő, de rothadásra hajlamos. Levele nyitott vállöblű, kismértékben tagolt, fényes felületű, vastag szövetű. Fürtje közepes vagy kicsi, kúpos, vállas, tömött és rövid. Bogyója kicsi, gömbölyű, pontozott, alig hamvas, vékony héjú, tartós, puha húsú, lédús. Előszeretettel növeszt sűrű lombot, mellyel beárnyékolja önmagát, ezért sok zöldmunkát igényel. Illatos fajta ellenére csak szeptember második felétől szüretelhető. Kiváló pezsgő alapanyag is tud lenni, legkedveltebb borvidékei: Balatonboglár, Eger, Etyek-Buda, Kunság, Mátraalja, Mór, Neszmély, Pannonhalma.

Borai könnyűek, kedvesek és gyümölcsösek, ezt a reduktív technológiai móddal készítve és rövid érlelés után érik el a legkönnyebben. A múltban asztali borként tartották számon, de mára már túlnőtte ezt, és egyre többen keresik a fajta egyedi karaktereit. Zamatokban gazdag, harmonikus, elegáns borainak az illat- és ízjegyeiben megjelenhetnek a vadvirágok, bodza, egres, zöldalma, sárgadinnye, citrusok, akác, liliom, viola is, utóízében kesernyével és gyömbérrel találkozhatunk. Élénk, lendületes savtartalma miatt, hosszabb érlelésre is alkalmas, sőt ezek és neutrálisságának köszönhetően előszeretettel házasítják.  • Lezárás: csavarzár
  • Űrmérete: 0,75 liter
  • Csomagolás: 6 palack / karton