Kosár  

termék (üres)

Pincészetek

Hírlevél

Dúzsi Cabernet Sauvignon 2017/2018

Dúzsi Cabernet Sauvignon 2017/2018
Sötét rubinvörös színű, intenzív gyümölcsös illatú bor, illata meggyre, feketeribizkére, málnára, eperre és paprikára emlékeztet. Száraz, szép savakat mutat, melyek kellő összhangban vannak a tanninnal. 

Bővebb leírás

2 990 Ft Áfával

Kosárba

dúzsi cabernet sauvignon 2017/2018

Sötét rubinvörös színű, intenzív gyümölcsös illatú bor, illata meggyre, feketeribizkére, málnára, eperre és paprikára emlékeztet. Száraz, szép savakat mutat, melyek kellő összhangban vannak a tanninnal.

Legszebb formáját 14-15 C’-on kortyolva mutatja meg, leginkább sült és szószos vöröshúsokhoz, pörköltes, paprikás húsokhoz, vadakhoz és sajtokhoz fogyasztva. 

 

A szőlőfajta leírása

A Cabernet Sauvignon származása: Franciaországból, Bordeaux-ból a Cabernet Franc kékszőlő és Sauvignon Blanc fehérszőlő kereszteződésével jött létre, világfajta.
cab_sauv szőlőA Cabernet Sauvignon népszerűségét jól mutatja, hogy a világ összes bortermelő országában jelen van. Hazánkban a 20. század elején jelent meg, de a mai igen magas elterjedtsége a nyolcvanas évek derekától alakult ki. Vezető szerepe ellenére a Cabernet Sauvignon viszonylag új kékszőlőfajta, az első írásos feljegyzései a 17. századra tehetőek. Egyesek szerint ezt a sikert a termesztése egyszerűségének is köszönheti. Jól tűri a fagyot és a rothadásnak is ellenáll. Termőhelyek szempontjából szinte minden talajtípuson képes teremni, de legnagyobb minőséget, a jó vízáteresztő képességű márgás, agyagos, meszes területekről adja. Fürtje kicsi, vállas, közepesen laza. Bogyója kicsi, vastag héjú, melyben nagy mennyiségű színező- és cserzőanyag van, lédús. Érési ideje viszonylag hosszú, leghamarabb szeptember végétől szüretelhető, meghálálja a terméskorlátozást. Legszebb alapanyagok elsősorban a déli borvidékeinken vannak, de jó évjáratokban az északabbi területekről kitűnő minőséget produkál.


A belőle készült borok jó struktúrájúak és a karakterének köszönhetően viszonylag könnyen felismerhetőek. A Cabernet Sauvignon ma már nem csak egy bor neve, hanem valóságos „brand” vált belőle, amely gyakorlatilag eladja magát. Nagyszerű házasítások készíthetőek vele, ilyen például a klasszikus bordeaux-i cuvée, melyben a Cabernet Sauvignon mellett a Cabernet Franc és Merlot található. Kifejezetten alkalmas kisméretű, új tölgyfahordós (barrique) érlelésre. Határozott savai, tanninjai hosszú és lassú érlelésre szánják, ezt kivárva egy igazán telt, íz gazdag, gyümölcsökben és fűszerekben kibontakozó kóstolási élményt nyújtanak.  • Űrmérete: 0,75 liter
  • Lezárás: parafa dugó
  • Csomagolás: 6 palack / karton