Kosár  

termék (üres)

Pincészetek

Hírlevél

Dúzsi Görögszó 2017 Szekszárdi

Dúzsi Görögszó 2017 Szekszárdi
Szekszárdi Görögszó dűlőnek legkiválóbb szőlőinek válogatásából született ez a csodálatosan gazdag, elegáns, testes vörösbor. Érett pirosgyümölcs ízeivel, fűszerességével hosszantartó élvezetet nyújt, felidézve a Cabernet Sauvignon feketeribizli zamatát, a Cabernet Franc csokoládés ízvilágát.  

Bővebb leírás

13 900 Ft Áfával

Kosárba

dúzsi görögszó 2017 szekszárdi

Szekszárdi Görögszó dűlőnek legkiválóbb szőlőinek válogatásából született ez a csodálatosan gazdag, elegáns, testes vörösbor. Érett pirosgyümölcs ízeivel, fűszerességével hosszantartó élvezetet nyújt, felidézve a Cabernet Sauvignon feketeribizli zamatát, a Cabernet Franc csokoládés ízvilágát.

Legszebb formáját 18 C’-on kortyolva mutatja meg, leginkább vöröshúsokhoz és érett sajtokhoz fogyasztva. 

 

A szőlőfajta leírása

A Cabernet Sauvignon származása: Franciaországból, Bordeaux-ból a Cabernet Franc kékszőlő és Sauvignon Blanc fehérszőlő kereszteződésével jött létre, világfajta.
cab_sauv szőlőA Cabernet Sauvignon népszerűségét jól mutatja, hogy a világ összes bortermelő országában jelen van. Hazánkban a 20. század elején jelent meg, de a mai igen magas elterjedtsége a nyolcvanas évek derekától alakult ki. Vezető szerepe ellenére a Cabernet Sauvignon viszonylag új kékszőlőfajta, az első írásos feljegyzései a 17. századra tehetőek. Egyesek szerint ezt a sikert a termesztése egyszerűségének is köszönheti. Jól tűri a fagyot és a rothadásnak is ellenáll. Termőhelyek szempontjából szinte minden talajtípuson képes teremni, de legnagyobb minőséget, a jó vízáteresztő képességű márgás, agyagos, meszes területekről adja. Fürtje kicsi, vállas, közepesen laza. Bogyója kicsi, vastag héjú, melyben nagy mennyiségű színező- és cserzőanyag van, lédús. Érési ideje viszonylag hosszú, leghamarabb szeptember végétől szüretelhető, meghálálja a terméskorlátozást. Legszebb alapanyagok elsősorban a déli borvidékeinken vannak, de jó évjáratokban az északabbi területekről kitűnő minőséget produkál.

A belőle készült borok jó struktúrájúak és a karakterének köszönhetően viszonylag könnyen felismerhetőek. A Cabernet Sauvignon ma már nem csak egy bor neve, hanem valóságos „brand” vált belőle, amely gyakorlatilag eladja magát. Nagyszerű házasítások készíthetőek vele, ilyen például a klasszikus bordeaux-i cuvée, melyben a Cabernet Sauvignon mellett a Cabernet Franc és Merlot található. Kifejezetten alkalmas kisméretű, új tölgyfahordós (barrique) érlelésre. Határozott savai, tanninjai hosszú és lassú érlelésre szánják, ezt kivárva egy igazán telt, íz gazdag, gyümölcsökben és fűszerekben kibontakozó kóstolási élményt nyújtanak.A Cabernet Franc származása: Franciaország Bordeaux-ból eredő, világfajta, .

 szőlő merlotMegtalálható a világ legtöbb borvidékén. Magyarországon a 20. század derekán kezdték termeszteni, államilag elismert 1973-ban lett. Napjainkra Tokaj-Hegyalja és Somló kivételével minden borvidékünkön jelen van, (kb. 1.380 ha), a legszebb gyümölcsöket Villány és Szekszárd mellett az egyéb vidékeink déli fekvésű lankái adják. Vagyis fekvés és talaj iránt is igényes fajta. Hűvösebb, nedvesebb, mélyrétegű talajokat kedveli: agyag, lösz, nyirok, de fagyérzékenysége miatt a síkvidékekre nem ajánlott. Levele közepesen nagy, osztott, 5 karéjú, sötétzöld, széle fűrészes-csipkés. Fürtje kicsi, vállas, laza. Bogyója kicsi, gömbölyű, sötétkék, pontozott, feltűnően hamvas, közép vastag héjú, puha húsú, leveses. Korán kihajt, kifejezetten sok zöldmunkát igényel. Kései érésű, általában október elejétől szüretelhető, töppedése esetén nagyfokú az ízek koncentrálódása.
Egészen sajátos, jellegzetes aromájú, sok színanyagot tartalmazó borok készíthetőek belőle. Telt, bársonyos íze, valamint szerényebb sav- és tannintartalma miatt előszeretettel házasítják, mert képes lekeríteni még a cabernet fajták domináló csersavait is. Nagy minőség elérése érdekében, kisméretű tölgyfahordós, hosszú érlelést alkalmaznak. Fiatal korában illat- és íz jegyei cseresznye, málna, piros rózsa, majd érettebb állapotában megjelennek vaníliára, kékszilvára emlékeztető aromái. Kimagasló évjáratokban 10-15 éves korára éri el a csúcsát, amikor is a fajta minden szépségét, eleganciáját képes megmutatni.  • Űrmérete: 0,75 liter
  • Lezárás: parafa dugó
  • Csomagolás: 6 palack / karton