Üres a kosarad
Bruttó
(Akár ingyen kiszállítás helytől függően.)
Kirobbanó gyümölcsösség banánnal, őszibarackkal, sárgadinnyével. A feszes savak miatt a korty lendületes, friss és roppanós, de köszönhetően a hat hónap finomseprőn tartásnak (sur lie) komplex, testes és krémes, végén ásványossággal.
Legszebb formáját 12-14 C’-on kortyolva mutatja meg, leginkább sült halakhoz, tartalmas levesekhez, fehér húsokhoz, szárnyas sültekhez és vadszárnyasokhoz ajánljuk.
A Chardonnay származása: Franciaország pontosabban Burgundia területe, világfajta.
Elterjedtsége az egész világban példátlan, éppúgy jelen van Európában és az Újvilágban is. A pezsgők és így a Champagne borvidék alapfajtája. Hazánkban már a reformkor idején ismerték, de a termesztése csak az elmúlt 30 évben valósult meg. Megbízhatóan terem, jó adaptációs képessége miatt vállhatott világfajtává. Több művelési módon is jól termeszthető, de rothadásra, és virágzása idején lévő hidegre érzékeny. Fürtje kicsi, hengeres vagy vállas, középtömött. Bogyója kicsi, gömbölyű, fehéres-zöld, feketén pontozott, hamvas, vékony héjú, szívós és lédús. Szeptember közepétől szüretelhető. Élénk, de finom összetételű savtartalma van. Kedvező fekvésű, szeles területeken, ideális évjáratokban töppedni is képes.
Borai karakteresek, finom savszerkezetűek, fajtajelleges zamatúak, teltek, széles felhasználási skálájúak. Friss, reduktív és fahordós készítési móddal is egyaránt elegáns, kedvelt termék. Különböző klíma és szüreti időpont választásával, továbbá a pince technológiákkal teljesen más karakterű borok készülhetnek. Illatában friss széna, zöldalma, tűzkő, esetenként tropikális és néha füstre emlékeztet. Íz jegyeiben az összetett savakkal párhuzamosan, méz, sárgadinnye, és vajasság is érezhető.