Üres a kosarad
Bruttó
(Akár ingyen kiszállítás helytől függően.)
A Szürkebarát, más nevén Pinot Gris vagy Pino Grigio az Ászári borvidék legfőbb fajtája, úgynevezett zászlós bora. Franciaországból származik, a Pinot család tagja. Közvetlen rokonai a Pinot Blanc és a Pinot Noir. Közép érésű (szeptember vége, október eleje), közepesen termő fehér borszőlőfajta. A Szürkebarát telt, finom savú, parfümös bor, diós, füstös, fűszeres, sőt sokszor mézes jelleggel, legyen a stílus akár száraz, édes vagy – a botrytises változatban – akár szuperédes.
Legszebb formáját 14 C’-on kortyolva mutatja meg, aperitifként, fehér húsokhoz, tésztaételekhez ajánljuk.
A Szürkebarát (Pinot Gris) származása: Franciaország Burgundiából eredő, világfajta.
A pinot család tagja, közvetlen rokonai a pinot blanc és a pinot noir. A pinot gris a pinot noir mutációja, és erősebb fajtajelleggel bír, mint a pinot blanc. Európában, de a világ több bortermelő vidékein szintén megtalálható, és nagyon különböző stílusú borokat készítenek belőle. Hazánkban tévesen magyar fajtának, és jellegzetes badacsonyi borként könyvelte el a köztudat. A szürkebarát 1956 óta államilag elismert fehérborszőlő fajta. Legenda szerint a szerzetesek honosították meg a badacsonyi borvidéken, mert olyan szőlőt kerestek, amely cukor hozzáadása nélküli is kellemes bort ad minden évben. A szürkebarát a fekvés és talaj iránt mérsékelten igényes, fagytűrése jó, közepes szárazságtűrő, rothadásra közepesen érzékeny, zöldmunkaigénye kicsi. Fürtje kicsi, vállas vagy hengeres, nagyon tömött. Bogyója kicsi, szürke, gömbölyded, hamvas, középvastag héjjal. Húsa puha, leves, semleges ízű. Közepesen termő, szeptember vége, október elejei érésű. Késői szürettel, termésmennyiség visszafogásával nagyban javítani lehet a belőle készülő bor minőségét. Szinte minden évben jó minőséget terem, jól töpped, aszúsodik. A Balatoni Borrégión kívül, az északi borvidékeinken: Mátraalján, Pannonhalmán, Neszmélyen is gyakori fajta.
Borai a friss, fiatalostól a testes, alkoholban, extraktban gazdag, harmonikus savú borig, számos változatban készíthető. Jellemző, hogy Franciaországban és Olaszországban könnyű bort, míg Elzászban és hazánkban telt, testes, zamatos, tűzes, parfümös, diós, füstös, fűszeres, sőt sokszor mézes jelleggel, készülő bort nyernek belőle, legyen akár száraz, vagy édes. Ha lilásvörös színűre beérnek a bogyói, bora gyakran roséra emlékeztető.