Kosár  

termék (üres)

Pincészetek

Hírlevél

Kősziklás Hárslevelű 2021 ELFOGYOTT

A pohár faláról olajosan csordul le ez a közepes intenzitású szalmasárga bor. Illat jegyei meglehetősen sokszínűek...   

Bővebb leírás

1 890 Ft Áfával

2 520 Ft / liter

Csak elektronikusan!

kősziklás hárslevelű 2021

A pohár faláról olajosan csordul le ez a közepes intenzitású szalmasárga bor. Illat jegyei meglehetősen sokszínűek, hiszen az idő elteltével egyre inkább nyílik a poharunkban. A főszerepet az ásványosság kapja, majd átível kandírozott citrus héjak aromáiba, később pedig a hársméz illata árad, még az üres pohárból is. Ízében egyértelműen megtalálhatók a fás, hordós jegyek, meglehetősen robosztus bor. Fél évig ászkoltuk.

Legszebb formáját 12 C’-on kortyolva mutatja meg, exotikus fűszerezésű ételekhez, friss penészes sajtokhoz kínálva.

 

A szőlőfajta leírása

 

A Hárslevelű származása: ősi magyar fajta, feltehetően természetes megtermékenyülés útján jött létre

 hars_szoloMagyarországon szinte minden borvidékén termesztik, de hazánktól délebbre is ismerik Lipovina néven. Jelenleg mintegy 1.600 ha a termőterülete, ebből Tokaj-Hegyalján található a legnagyobb mennyiségben. Fekvés iránt kifejezetten igényes, kedveli a vulkáni eredetű, agyagos, löszös, málladékkal kevert talajokat. Szárazságra, lisztharmatra és terhelésre érzékeny, rothadásra nem hajlamos, viszonylag kevés zöldmunkát igényel. Tőkéje erős növekedésű, levele kerekded, csipkés szélű. Fürtje ágas vagy hengeres, nagy, igen hosszú, laza szerkezetű, vége olykor fecskefarkszerűen elágazik. Bogyói közepesen nagyok, gömbölyűek, sárgásfehér, pontozott, alig hamvas, vékony héjúak, lédúsak. Október első felében érik, de jó töppedése és aszúsodása a kései szüretelésre is alkalmassá teszi.

A hárslevelű bora illatos, kellemes zamatú, testes, harmónikus, kemény, de finom savú. Az aszúkészítés másik fontos alapanyaga a Furmint mellett. Gyakran szokták összehasonlítani őket. Bora általában illatosabb, lágyabb, könnyebben érő és könnyebben érthető. Savai elegánsak, kedvesek, a fahordós érlelést meghálálja. Virágos, finom, hársméz illatú és zamatú. Száraz borként a Hárslevelű sűrű, zöldesarany színű, édes borként inkább sárgásarany színű.




  • Űrmérete: 0,75 liter
  • Lezárás: csavarzár
  • Csomagolás: 6 palack / karton