Kosár  

termék (üres)

Pincészetek

Hírlevél

Hilltop Irsai Olivér 2022

Hilltop Irsai Olivér 2022
Mint egy zamatos fürt szőlő, friss, ropogós, illatos. Könnyedségét a bor szénsavtartalma emeli ki.  

Bővebb leírás

1 790 Ft Áfával

2 387 Ft / lit

Kosárba

hilltop irsai olivér 2022

Mint egy zamatos fürt szőlő, friss, ropogós, illatos. Könnyedségét a bor szénsavtartalma emeli ki. 

Legszebb formáját 10-12 C’-on kortyolva mutatja meg, leginkább könnyű csirkehúsokhoz, hideg előételekhez ajánljuk, de önállóan is kiváló.

 

A szőlőfajta leírása

 

Az Irsai Olivér származása: Magyarországból a Csabagyöngye és Pozsonyi Fehér keresztezése útján jött létre

 Irsai OlivérA napjainkban nagyon népszerű fajtát Kocsis Pál 1930-ban nemesítette. Több legenda és történet is kering a fajta körül. Egyesek mesebéli figurához, mások egy borkereskedőhöz (aki fizetett a névért) kötik a nevet. A valóság, hogy a szőlőt, barátja tiszteletéből Irsai M. Józsefnek, szintén 1930-ban született Olivér nevű fia után nevezte el Kocsis Pál. Az illatos fehérborok közkedvelt tagja, sokak boros pályafutása kezdődik ezzel a fajtával, a könnyen megérthető stílusa miatt. Az északi borvidékeinken, a hűvösebb klímában mutatja meg legjobb formáját. Nincs különösebb talajigénye, de kedveli a meszesebb területeket, ezen helyeken érdekesebb a savháztartása. Tőkéje középerős, hosszú elfekvő vesszőket nevel. Fürtjei vállasak, közepes nagyságúak és lazák. Bogyója kicsi, aranysárga színű, vékony, de szívós héjú. Jó fagytűrő, zöldmunka igénye közepes. Már augusztusban szüretelhető.

Leginkább acéltartályban, az úgynevezett reduktív technológiával érdemes készíteni. Az erjedése után, rövid érleléssel is beéri. Egy igazi illatbomba, ami kedves és szerethető tud lenni. Frissessége és gyümölcsössége, könnyed, jó ivású bort ad, melynek jellegzetes illat- és íz jegyei a muskotályosság mellett, vadalmára, licsire, barackra és körtére emlékeztetnek. Nagy nyári melegekben jól behűtve és szódával fogyasztva tökéletes üdítőital.  • Űrmérete: 0,75 liter
  • Lezárás: csavarzár
  • Csomagolás: 6 palack / karton